Specjały opolskiej kuchni

Opole i jego okolice to region, w którym bardzo pielęgnuje się kulturę oraz tradycje. Przekazywane są one z pokolenia na pokolenie. Z tego powodu, będąc tam, spotkamy się z wieloma zwyczajami, które nie są znane w innych miejscach w Polsce. Z pewnością region ten słynie także z przepysznej kuchni, której warto spróbować. 

Jakiego jedzenia warto spróbować będąc w Opolu?

kuchnia regionalna opolskieWojewództwo opolskie leży na południu Polski. Sąsiaduje ono z Czechami, które miały wpływ na kształtowanie się wielu aspektów w kulturze i tradycji tego regionu. Można spotkać się tam z charakterystycznym dialektem, w którym można usłyszeć naleciałości czeskie. Również często wplata się tam do języka słowa pochodzące z języka niemieckiego. Podobną tendencję można także zauważyć patrząc na popularne tam dania. Jedna z głównych, mocno pielęgnowanych tradycji to właśnie kuchnia regionalna opolskie słynie bowiem z wielu pysznych, lokalnych posiłków. Będąc w tej okolicy koniecznie należy spróbować szczególnie dań obiadowych. Do najpopularniejszych należy z pewnością rolada śląska z mięsa wołowego. Równie pyszne są tutaj także zupy, na przykład warmuszka czy rosół gotowany na mięsie gołębim. Gołębie mięso jest bardzo charakterystyczne dla Opolszczyzny, ponieważ było tanie i łatwe do pozyskania. Podaje się je nie tylko w rosole, ale także smażone lub pieczone w słoninie, tak zwane modziki. W Opolu bardzo ceni się także wszelkiego rodzaju słodycze. Popularne jest tam ciasto jeż, znane w Polsce pod nazwą kopiec kreta.

Na Opolszczyźnie istnieje wiele tradycji, o których mieszkańcy innych regionów mogą nie mieć pojęcia. Często również nie zdajemy sobie sprawy z tego, że istnieje tam bardzo dużo regionalnych potraw, które przyrządzane są tylko w tamtych okolicach. Będąc w Opolu warto spróbować charakterystycznych potraw z gołębia, rolady wołowej czy ciekawych słodkości.